dimecres, 24 de novembre del 2010

Parlant s'entén la gent

Quan fem un curs de llengua, un dels aspectes que més costa treballar és la pràctica oral. En els cursos presencials, l'explicació de la gramàtica i les activitats escrites, a més de la quantitat d'alumnes, fan que el treball de l'expressió oral siga complicat. 


En els cursos a distància cal entendre que, a més de totes les activitats orals individuals que es fan, els aprenents han de crear xarxes de conversa entre ells. Per això vos hem animat molt que utilitzeu el servei gratuït de telefonia Skype. Les converses finals que fareu en cada episodi vos proporcionaran una possibilitat d'interacció en valencià. Però volem que practiqueu més. Convé que vos reserveu tres o quatre espais setmanals de contacte telefònic entre vosaltres, per a comentar el que vulgueu, parlar sobre l'oratge, sobre com ha anat el dia, sobre els dubtes que vos apareixen en el curs, sobre filosofia oriental... I no cal que siguen converses eternes. Deu minutets vos mantindran en forma i vos ajudaran moltíssim a guanyar fluïdesa i aprendre vocabulari.


A més de les converses en xarxa, també vos proposem els grups de conversa dels cursos. Estos grups de conversa tindran lloc al CAU (Centre d'Autoaprenentatge), en la planta baixa de la Biblioteca General. Si voleu assistir-hi, haureu de reservar plaça  per a cada sessió a través dels formularis que trobareu enllaçats en la pàgina del CAU. En el cas que finalment no hi pugueu assistir, vos agrairem que cancel·leu la reserva, ja que així se'n podrà beneficiar un altre company. Recordeu que heu de reservar plaça per a cada sessió; si voleu tornar la setmana següent, heu de fer una nova reserva, ja que reservar un dia no implica haver reservat per a tot el curs.


Ànim!

dimecres, 17 de novembre del 2010

Tasques finals en parella?

Estem segurs que compartiu la idea que hi ha coses que són més entretingudes si es fan en parella... Per això, les tasques finals orals d'alguns episodis s'han de fer així. Per a compensar la dificultat que teniu de trobar-vos personalment, vos proporcionem una solució pràctica que vos permetrà fer les pràctiques des de casa de cadascú. 


Per a seguir aquest sistema heu de tindre instal·lat el programa Skype de telefonia per Internet. Una volta que el tingueu instal·lat i hàgeu creat el vostre usuari, pengeu-lo en el fòrum del curs "Bar de cites" i detalleu aproximadament la disponibilitat horària que tindreu per a conversar amb altres companys. Ara ve la tasca més entretinguda, que és buscar una parella que ens haja agradat en el fòrum de presentació i que, a més, tinga una disponibilitat similar a la nostra. Vaja, res de nou que no hàgem hagut de fer en altres circumstàncies.  


Mentrestant, per a fer temps, instal·lem-nos els gravador MP3 Skype Recorder que ens permetrà guardar la conversa que farem amb la nostra parella. Fixeu-vos bé en els passos del vídeo.


Ja ho teniu tot preparat? Ja teniu també la parella? Doncs comença la festa! I si voleu saber amb qui parleu i teniu una bona connexió a Internet, useu la webcam. Silenci, càmera... acció!

dijous, 11 de novembre del 2010

Consells per al dia a dia

L'any 2009-10 vam posar en marxa per primera volta els cursos a distància. Encara n'estem aprenent gràcies a tot el que ens aneu suggerint, però de la primera experiència ja hem pogut extraure algunes recomanacions que ens poden servir per a millorar el rendiment del curs:


1. Planifiqueu-vos la faena de la setmana. Intenteu treballar tots els dies. Millor 15 minuts de faena que no cap.


2. Inicieu cada episodi llegint l'activitat 0 per a ser conscients dels objectius que s'hi tractaran i de la distribució i tipologia de les activitats.


3. Aprofiteu totes les activitats en què hi ha la possibilitat de gravar la veu. Aprendreu a parlar amb més fluïdesa i perfeccionareu la lectura en veu alta. Pareu molta atenció al ritme de lectura i a la pronúncia, que en aquest nivell és importantíssima.


4. En les activitats de teoria, feu un resum en un paper del contingut gramatical que hi trobareu i graveu-vos explicant el resum. Això vos ajudarà a assimilar el contingut més que si només feu un resum del contingut. Les coses s'aprenen molt millor quan intentem explicar-les.


5. Repetiu les activitats tantes voltes com calga fins que les feu correctament. Si acabeu una activitat amb errors i no la repetiu per a comprovar que sabeu resoldre'ls, no consolidareu els coneixements. 


6. Convé que vos feu llistes o fitxes amb el lèxic que aneu treballant. Podreu anar repassant-lo a poquet a poquet en les estones lliures que tingueu.


7. Aprofiteu tots els recursos que vos facilitem en la carpeta d'activitats "TIC i recursos" per a ajudar-vos en les tasques finals i en els dubtes gramaticals o lèxics que tingueu. A més, per a potenciar el vocabulari i la fluïdesa en l'expressió escrita i oral, convé que mireu vídeos, programes, etc., en valencià. Tot això també ho podreu trobar en la carpeta "TIC i recursos".


8. Participeu en els fòrums del curs. L'aprenentatge informal i entre alumnes és moltes voltes més efectiu que l'aprenentatge reglat.


9. Parleu amb els companys a través de l'Skype o quedeu amb ells a fer-vos un café i practiqueu. En un curs a distància hem de buscar aquest tipus d'estratègies per a reforçar el treball de l'oral.


10. Participeu en el grup de Facebook que hem obert per als cursos. Aprendreu moltes coses que no estan en l'ensenyament reglat i podreu expressar-vos d'una manera més espontània i sobre una amplitud de temes variadíssima. A més, és possible que descobriu noves amistats!


Sou capaços de donar més recomanacions? Vos animem que aneu deixant petits trucs o pautes interessants en els comentaris de l'entrada.

Comencem el curs! (II)

Els materials estan dissenyats perquè l'aprenentatge siga progressiu. Per tant, convé que avances de manera lineal. L'estructura serà la següent:


1. Presentació de l'episodi: comprovaràs els objectius que es busquen en l'episodi i els continguts gramaticals que et permetran assolir-los. A continuació, trobaràs la distribució temporal de l'episodi. Així sabràs quant de temps calculem que invertiràs en cada activitat i quines habilitats treballaràs en cada una.



2. Activitats de comprensió: serviran per a treballar els textos o àudios inicials.


3. Activitats de fonètica i ortografia: anirem aprenent com es representen gràficament i com es pronuncien els diversos sons del valencià. En els episodis en què el text inicial és un text oral, també hi haurà un dictat en aquest apartat.


4. Activitats de morfosintaxi: aprendrem la morfologia verbal, com es forma el plural i el femení, com funcionen els pronoms, etc.


5. Activitats de lèxic: ens permetran disposar del lèxic necessari per a poder fer la tasca final.


6. Tasca final: serà el moment de demostrar que hem consolidat els recursos lingüístics que hem vist en l'episodi. En els episodis que tenen com a text inicial un text escrit, haurem de redactar un text. En els que tenen un àudio, caldrà fer una conversa determinada. A diferència de la resta d'activitats, que són autocorrectives, la tasca final l'avaluarà el tutor. 


Ara ja coneixes la base del sistema de treball. Ànim i avant!

Comencem el curs! (I)

Ara ja ens hem presentat als companys i ens coneixem millor. És el moment de començar la faena! Als vostres llocs, llestos... 


Durada i ritme de faena


1. El curs durarà fins al mes de maig (el 27). Durant tot eixe temps anirem avançant en els continguts del llibre que vos hem proporcionat en el moment de la matrícula (recordeu de passar pel despatx d'Administració de l'SPV -edifici 36 del plànol- si encara no el teniu).


2. El càlcul de dedicació horària que tenim previst és d'unes 4-5 hores per setmana. Eixe temps podrà augmentar o disminuir segons el cas particular de cadascú (nivell de què parteix, velocitat lectora, familiaritat amb l'aprenentatge de llengües, etc.). Per tant, sempre parlem d'una mitjana de 4-5 hores.


3. Cada setmana, el tutor del curs enviarà un correu per a comunicar les activitats que caldrà fer durant els 7 dies següents. 


Material del curs


El material que treballareu està dividit en diversos grups:


1. Llibre: el llibre conté els aspectes teòrics gramaticals i activitats d'aplicació d'aquests continguts. S'estructura en 5 unitats, dividides en 6 episodis. Cada episodi comença amb un text escrit o un àudio que representa un acte de comunicació. Al final de l'episodi haureu de ser capaços de reproduir amb èxit un acte de comunicació similar. Per a fer-ho, treballarem durant l'episodi els continguts gramaticals i lèxics necessaris. Tota la faena es farà a través de la Plataforma.


2. Quadern d'activitats: el quadern conté un ventall molt ampli d'activitats relacionades amb cada contingut gramatical vist en el llibre. Podem considerar aquestes activitats un reforç o ampliació de les que hi ha en el llibre. Cada contingut gramatical del llibre reenvia a activitats concretes que ens ajudaran a consolidar els coneixements. En aquest cas, la faena es pot fer en la plataforma o, directament, en el quadern.


3. Activitats lliures en la plataforma: hi ha un conjunt d'activitats de morfologia verbal que podreu fer al vostre ritme per a consolidar les formes verbals. A més, hi ha un altre bloc d'activitats que vos faciliten enllaços a recursos fonamentals com ara diccionaris en línia, gramàtiques, verificadors ortogràfics, programari per a aprendre valencià, etc.


Si de moment ho tens tot clar, continua llegint l'entrada següent.

dimecres, 10 de novembre del 2010

I després del primer pas...

Ara ja podem començar a funcionar en l'entorn d'aprenentatge de la Plataforma. Després de modificar la contrasenya d'accés al curs i de marcar que voleu rebre els missatges que vos enviem, ja podeu presentar-vos als companys, donar-los el vostre usuari de Skype i orientar-los sobre la disponibilitat horària per a parlar. És un pas essencial, perquè algunes pràctiques es faran per parelles. Com ho podeu fer? Mireu el vídeo!



Sí, sí, però del curs, què?

Sí, tot el que hem vist fins ara està molt bé, però... com treballem? Com serà el curs? Bé, una primera cosa és que tot el que hem vist fins ara serà una ajuda importantíssima per a aprendre i, per tant, millorar el rendiment en el curs. Per exemple, com heu vist en l'entrada anterior, tindre el navegador en valencià ens ensenyarà vocabulari, ens permetrà accedir a pàgines en la versió valenciana, etc. Però teniu raó. Anem al curs!


Durant el curs, l'activitat tutoritzada bàsica es farà a través de la Plataforma d'Idiomes. Per a iniciar la sessió l'usuari i la contrasenya que vos hem donat a través del Campus Virtual.


Una volta dins de la Plataforma, la primera faena que teniu és la que es mostra en el videotutorial següent:







Heu seguit els passos indicats? Doncs ara ja podeu passar a la pròxima entrada del bloc.

dimarts, 9 de novembre del 2010

Navega i escriu en valencià

Recordeu el concepte d'EPA? I, en concret, d'EVA? Hui en dia tots usem Internet per a moltes coses. De fet, alguns exagerats ja tenen dubtes que puguem viure sense Internet. La veritat és que podríem viure sense, però algunes coses ens costarien un món. En fi...


Però no perdem el fil. Quan configurem un entorn personal d'aprenentatge intentem tindre tant de contacte com siga possible amb la llengua que volem aprendre. Internet, doncs, és un recurs que cal tocar. Per això la primera missió que tenim és configurar el navegador en català/valencià. Si voleu usar el Mozilla Firefox, descarregueu-lo des d'ací. Està tot explicat de manera detallada.


Per a instal·lar el Google Chrome en català, ací teniu un tutorial amb àudio i vídeo molt senzill. 



Saps on vius?


Sabeu on és Barcelona? I Madrid? Berlín? Nova York? Segurament deveu haver vist en les notícies i en moltíssims mapes eixes ciutats. Sembla que tot el món gira al voltant de les grans urbs. I no diem que no, però a voltes la nostra realitat té vincles més estrets amb pobles i ciutats sense tant de glamour. Com a divertiment, sabríeu dir on és Algemesí? I Requena? Vinaròs queda al nord o al sud? Feu l'activitat que vos enllacem i intenteu aconseguir el màxim de punts: http://www.umapper.com/maps/view/id/73890/. Recordeu que el temps també influeix en el resultat. I prepareu-vos per a l'entrada següent, que ja s'aproxima la faena dura...

D'on venim i on anem?


Mai heu tingut curiositat per saber com es va originar el valencià o català? Quina història hi ha darrere de la nostra llengua? Per què parlem així i no en portugués o en gaèlic? I per què alguns valencians parlem valencià i uns altres no? Si teniu curiositat (i, a més, voleu saber el passat de la llengua que aprendreu durant el curs), vos recomane que mireu amb calma la línia temporal que tens ací. Comproveu quins esdeveniments van ser fonamentals i quins grans períodes hem viscut. Coneixereu moltes coses sobre la nostra història i aprendreu molt de vocabulari amb els vídeos i els textos.


Recordeu: abans de començar a estudiar una llengua, cal saber com és i d'on ve.

Què és un EPA?




Un EPA? I un EVA? I un PLE? I un PLN? Bé, de moment sabem que són un fum de sigles. I que són poc transparents. Però si desenvolupem les dos primeres (Entorn Personal d'Aprenentatge i Entorn Virtual d'Aprenentatge) i sabem que les altres dos són la versió anglesa, tindrem una pista més clara del sentit que tenen.

Els EPA (amb el subconjunt corresponent, l'EVA) són l'última moda en teories de l'aprenentatge. Des que van irrompre les noves tecnologies en les relacions personals, els investigadors s'han adonat que és possible crear un entorn d'aprenentatge a partir de relacions personals (en persona o virtuals) i recursos (novament, virtuals o no). Amb un EPA, la utopia de l'aprenentatge continu al llarg de la vida està garantida. Tindrem contactes amb qui podrem practicar una llengua (en xarxes socials, en un café, per telèfon, per Skype...), adreces que ens deriven a diccionaris útils, canals de vídeo per a practicar la comprensió i millorar el cabal lèxic, biblioteques en què consultarem enciclopèdies, etc.

I dissenyar un EPA no és tan difícil. Només necessitem una guia i un poquet de voluntat. Si li trobem el gustet, amb l'exposició a tanta informació el progrés serà vertiginós i les relacions personals ens ajudaran a mantindre l'ànim i ens encoratjaran en la nostra evolució. Has pensat quants recursos has incorporat al teu EPA i quantes possibilitats d'aprenentatge t'esperen a tocar?

Si vols configurar-te un EPA, pots fer-ho a partir de la presentació que veus ací:




Una casa amb moltes portes

La casa que visiteu té moltes portes. Aprendre valencià implica obrir-les totes. Per això disposareu al llarg del curs d'una porta per a la gramàtica (la plataforma virtual que farem servir per a treballar), una altra per a l'aprenentatge més informal (grup de Facebook per als cursos), i altres per a practicar l'oral (amb l'Skype), per a resoldre dubtes gramaticals o tècnics (el Centre d'Autoaprenetatge o CAU), per a recordar els procediments de treball (el bloc que esteu llegint), per a escoltar música en valencià (instal·leu-vos l'Spotify i podreu escoltar la llista de grups que vos hem preparat)... I, a més, vos facilitarem enllaços a programari, televisions, premsa, blocs, ràdio, etc. Però, paciència. Anirem a poquet a poquet perquè no vos satureu. 


Sense adonar-vos-en, si accediu a tots els recursos que posem a disposició vostra, haureu creat un entorn personal d'aprenentatge (EPA), que és la tendència més actual en l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües. I què és un EPA? No patiu, en l'entrada següent ho podreu trobar descrit. Ara, vos deixem amb un poquet de música tranquil·la: Lluís Llach i Pedro Guerra.



Benvinguts!

Benviguts al curs de B2 a distància. I la imatge no és casualitat. Volem que aquesta primera entrada vos servisca perquè vos sentiu benvinguts a casa nostra. Entreu al curs. Hi esteu convidats. 


Voleu saber com és la casa que visiteu? Llegiu el document que teniu a continuació. Esperem que siga una visita llarga i profitosa.


Primeres Passes