dijous, 16 de desembre del 2010
El verificador que verifique, bon verificador serà (III)
I ara, el vídeo promés. Com podem configurar el verificador ortogràfic de l'Open Office? Veurem dos maneres de fer-ho. En una primera fase, passarem el verificador a un text complet. En la segona fase, configurarem el català com a verificador per defecte de tots els documents que fem. I recorda, d'ara en avant no podràs fer cap pràctica sense passar el verificador al text i revisar-lo tu a continuació. La fase de revisió és tan important com la de redacció!
Etiquetes de comentaris:
Open Office,
ortografia,
verificador
El verificador que verifique, bon verificador serà (II)
El verificador, com has vist, té molts avantatges. En l'entrada anterior del bloc has vist que hem corregit més o menys la meitat de les errades del text només passant-lo. A pesar d'això, cal tindre en compte que no és la panacea. Ens ajuda, sí, però sempre cal una revisió de l'autor del text. Per què? Perquè hi ha moltes errades que el verificador no identifica. Per exemple, les següents:
- Identifica si una paraula que has apostrofat no hauria d'anar apostrofada, però no identifica quines paraules han d'anar apostrofades i tu no has apostrofat. Per exemple, corregirà l'universitat (i farà la universitat), però no corregirà el home (que ha de ser l'home).
- Com que només és ortogràfic, no és capaç de corregir concordances equivocades: el corrent ràpida (que ha de ser el corrent ràpid).
- Tampoc pot analitzar semànticament una paraula. És a dir, si uses una paraula amb un sentit que no té, no la marcarà malament. Per exemple: anava en el cotxe, se m'ha punxat una orella i he hagut de canviar-la.
- En alguns casos ens marcarà amb una oneta roja paraules que no apareixen en el verificador però que no són incorrectes. Has de tindre en compte que el verificador té una llista de paraules que no arreplega tota la varietat i riquesa de la llengua.
a. Els diminutius, augmentatius i superlatius: oneta, gossarro, grandíssim.
b. Terminologia molt especialitzada: per exemple, absortància (un terme de química).
c. Noms propis: el verificador conté els més comuns, però n'hi ha que no hi apareixen. S'han de contrastar en una enciclopèdia com www.enciclopedia.cat. Recorda, a més, que els noms propis es mantenen en la llengua original, excepte en els casos següents: reis (Enric VIII), papes (Joan XXIII), personatges mitològics, llegendaris o de contes (Neptú, Posidó, Caputxeta Roja, Blancaneu) i noms de lloc amb tradició en la nostra llengua (Moscou, Saragossa...).
d. Compostos: historicosocial, psicoafectiu.
Etiquetes de comentaris:
Open Office,
ortografia,
verificador
El verificador que verifique, bon verificador serà (I)
El verificador ortogràfic... Eixe gran desconegut. És oli en un cresol en el procés de revisió d'un text? Mmmmm... No. I ara veuràs per què.
Com funciona un verificador? L’ordinador té un arxiu amb una llista de paraules ben escrites. Hi ha verbs, amb totes les formes de conjugació, els noms i adjectius, amb les diverses formes de gènere (masculí i femení) i nombre (singular i plural), totes les paraules de la llista que es poden apostrofar apareixen apostrofades, els pronoms, amb totes les combinacions possibles, etc. El verificador agafa cada fragment de text que hi ha entre dos espais o entre un espai i un signe de puntuació i compara amb la llista. Si el fragment és idèntic a alguna part, no marca error. Si hi ha alguna diferència, marca amb una oneta roja. Mirem un exemple de com funciona:
Text sense passar el verificador
Quan paseu el verificador per un txt que voleu correjir, vos marcará moltes de les coses en que vos eu equivocat. Si em fet errades ortogràfics, normalment sen’s marquen amb una ona menuda roja. Però com descobrireu ara, no tota el que está mal es marca...
Text amb el verificador passat (en blau les paraules corregides)
Quan passeu el verificador per un text que voleu corregir, vos marcarà moltes de les coses en que vos heu equivocat. Si em fet errades ortogràfics, normalment se’ns marquen amb una ona menuda roja. Però com descobrireu ara, no tota el que està mal es marca...
Text amb la correcció d’una persona (en rosa les paraules corregides a més de les del verificador)
Quan passeu el verificador per un text que voleu corregir, vos marcarà moltes de les coses en què vos heu equivocat. Si hem fet errades ortogràfiques, normalment se’ns marquen amb una ona menuda roja. Però com descobrireu ara, no tot el que està malament es marca...
Quina decepció, no? El verificador no és la panacea! Per tant, què fem? No el passem? Si el passem no ens en fiem? Quin desastre... Bé, no patisques. En l'entrada següent explicarem quines precaucions hem de tindre quan l'usem.
Etiquetes de comentaris:
Open Office,
ortografia,
verificador
Subscriure's a:
Missatges (Atom)